V tem času, v začetku januarja, ko je s je zima dobro pričela in bi morala narava počivati, so se že pojavili prvi znaki pomladi. Že so na plano pokukali zvončki, trobentice, teloh, kronce, na drevesih pa so se začeli pojavljati popki. In zato nas je lahko upravičeno strah, kaj bo, če za vsem tem pride hud mraz, kar ne bi bilo za ta čas nič neobičajnega.

Rekord za Sv. Tri kralje blizu nas, preko 17 stopinj Celzija je bilo v Zagrebu

Prejšnji teden so se temperature po Sloveniji – in tudi Zasavje ni bilo izjema, povzpele do neverjetnih 15 stopinj Celzija. Na ARSu so zapisali, da so bile temperature 10 stopinj višje od dolgoletnega povprečja. Razlog za tako visoke temperature so bili južni vetrovi, ki so iz Afrike s seboj prinašali celo saharski pesek oziroma prah.

zvončki 13. januarja foto: Uroš Pušnik

Sedaj bi bil čas za počitek narave ob nizkih temperaturah, ne da že »vse leze« iz zemlje

Ob tako visokih temperaturah za zimski čas, ko je pomlad oddaljena še skoraj dobre tri mesece, pa ni nič neobičajnega, da se narava prebudi, ker pač nima koledarja, da bi vedela, da je prebujanje še mnogo prezgodnje. Ni pa to dobro, svarijo strokovnjaki, ki podarjajo, da se zemlja, pred vsem obdelovalna ne bo dovolj spočila, za škodljivce v zemlji in mrčes so to idealni pogoji za večje razmnoževanje, zaskrbljujoče pa je tudi, v kolikor ne bo temperatura občutno padla, da se ne bo prehitro začel razvoj rastlinja in dreves. Pojavljajo se že prvi popki in brsti.

Teloh 3. januarja cveti v slani in mrazu foto: Igor Gatnik FB

Po napovedih tudi februarja še ne bomo imeli prave zime, razen morda v višjih legah

Po nekih napovedih bi morda bila druga polovica januarja malce hladnejša. Kot kažejo dolgoročne napovedi, še tudi februarja ni pričakovati kakšnih zelo nizkih temperatur. Upajmo le, da ne bo šele marca, ali morda celo aprila nastopila prava zima. Ne bi bili presenečeni, tudi tega smo že vajeni.

Iz uredništva Naše Zasavje se zahvaljujemo Urošu Pušniku iz Zavrstnika v občini Šmartno pri Litiji, ki nam je poslal fotografije prezgodnje pomladi v njihovih krajih.