Danes je bila objavljena spletna peticija proti postavitvi azilnih domov brez posvetovanja in privolitve lokalnih skupnosti, katere avtorica in prvopodpisnica je Zala Tomašič, mednarodna sekretarka SDM in kandidatka za evropsko poslanko na listi SDS.

Vlada RS je prejšnji teden sprejela sklep, da se na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi organizirata izpostavi azilnega doma za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito. A ta odločitev je bila sprejeta brez posvetovanja in privolitve lokalnih skupnosti ter brez vnaprejšnjega obveščanja občanov.

Zato Tomašičeva s peticijo Vlado RS poziva, da prekliče odločitev o postavitvi azilnih domov na območju Obrežja in Središča ob Dravi ter da se takšne pomembne odločitve v prihodnje ne sprejemajo brez posvetovanja z občinami in občani.

Če se s pobudo strinjate, lahko peticijo podpišete na naslednji povezavi https://www.peticija.online/peticija_proti_postavitvi_azilnih_domov_brez_posvetovanja_in_privolitve_lokalnih_skupnosti

Azilni domovi s svojimi nameščenci vplivajo na okolje, v katerem obstajajo, zato bi bilo prav, da se Vlada o tovrstnih odločitvah posvetuje z lokalnimi skupnostmi in brez lokalnega privoljenja ne sprejme odločitev, ki bi lahko ogrožale prebivalce posameznih krajev.