Danes bodo v Ljubljani pokopali preminulega politika, pravnika in gospodarstvenika Janeza Zemljariča. Pogreb bo potekal z vojaškimi častmi v skladu s pravili službe v Slovenski vojski, so sporočili z vlade.  Pri mnogih je čast, ki bo na poslednji poti izkazana Zemljariču, zbudila globoko ogorčenje.

Zbor za republiko – Inštitut za analize in dialog se je izrekel takole:

“Pokojni Janez Zemljarič je bil v prejšnjem komunističnem režimu na visokih političnih položajih, med drugim tudi minister za notranje zadeve in celo šef Udbe (SDV), na katerih je izkazoval tudi izrazito nedemokratičen odnos do nasprotnikov totalitarizma. Bil je (so)nosilec preteklega režima in (so)kriv za vohunjenje, preganjanje in trpljenje številnih Slovencev, ki niso soglašali s komunističnim totalitarizmom. Njihova življenja mu niso veliko pomenila. Še deset let po demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije je s pestmi tolkel po mizi in kričal: »Janšo je treba ubiti, ubiti, ubiti!«

Vlada, ki pogrebu take osebe dodeljuje vojaške časti, izkazuje svojo privrženost  nekdanjemu totalitarnemu režimu in ponižujoče ignorantski odnos do vseh, ki so v totalitarnem režimu trpeli ali bili celo ob življenje. Vse torej kaže, da se sedanja slovenska vlada ne čuti kot vlada vseh Slovencev.”

O mrtvih vse dobro, ampak ali si je pokojnik res zaslužil pogreb z vojaškimi častmi? Še marsikdo je prispeval k dobrobiti Slovenije, pa te časti ni bil deležen.