V teh časih, ko nas razni mediji zasipajo z najrazličnejšimi informacijami, ki si velikokrat povsem nasprotujejo, se zgodi, da ne vemo, kakšno lastno mnenje naj si ustvarimo. Sploh če gre za nasprotujoči si mnenji stroke. Ena takih dilem se poraja tudi v zadevi, ko je vlada lani oktobra želela uvesti pogoj prebolelosti ali cepljenosti za zaposlene v državni upravi.

Spomnimo: V skladu z vladnim odlokom, ki bi – če bi bil potrjen – pričel veljati s 1. oktobrom 2021, bi morali zaposleni v ožji državni upravi (zaposleni na ministrstvih, organih v sestavi, inšpekcijah, na policiji, v vojski in upravnih enotah), ki bi opravljali delo v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoj prebolelosti ali pogoj cepljenosti, možnosti testiranja pa ne bi bilo več.  Vendar pa je ustavno sodišče tedaj izvajanje odloka zadržalo in nato odločilo, da je pogoj PC v neskladju z ustavo.

In sedaj spet preobrat – zdravniška stroka je konec preteklega leta pozvala državni zbor, da naj sledi evropskim in svetovnim zgledom in v letu 2022 zahteva izpolnjevanje pogoja PC oziroma obvezno cepljenje proti bolezni covid-19. Svoj poziv so zdravniške organizacije utemeljile z naslednjimi besedami: “Opozarjamo, da se ob hitrem širjenju omikrona zapira časovna past, v katero smo se z nizko precepljenostjo ujeli v slovenski družbi. Skoraj četrtina (23 odstotkov) prebivalstva, starejšega od 50 let, ni cepljena, s čimer so izpostavljeni hujšemu poteku bolezni ali celo smrti. Po dosedanjih študijah jim lahko pomagata vsaj 2 odmerka cepiva mRNK. Pozivamo k takojšnji uvedbi pravila PC in v primeru nadaljevanja epidemijskih valov tudi k uvedbi obveznega cepljenja.”

Na NIJZ se strinjajo, da je cepljenje pomemben javnozdravstveni ukrep, pa vendar uvedbe obveznega cepljenja proti covidu-19 ne morejo podpreti, dokler ne bo izdelan implementacijski načrt, s katerim bo urejena pravna podlaga, administrativni postopki, ukrepanje ob odklonitvi cepljenja in prepovedi.

In tako lahko spet čakamo … medtem pa je v Sloveniji polno cepljenih nekaj manj kot 57 % prebivalcev, kar pomeni, da je kandidatov za testiranje še vedno veliko.

 

 

Povzeto po prispevku Zdravniki zahtevajo, kar je ustavno sodišče prepovedalo  na portalu siol.net