Evropski teden mobilnosti od 16. do 22. septembra se, kot smo lahko opazili in se napoveduje, intenzivno odvija tudi v Zasavskih občinah. Projektu so se pridružile občine, Zagorje, Trbovlje, Hrastnik in Litija.

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI je tradicionalna evropska pobuda, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest. Aktivnosti potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom, ko se Evropski teden mobilnosti zaključi z Dnevom brez avtomobila.

ZDRUŽIMO MOČI, DELIMO SI PREVOZ je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Z deljenjem prevoza zmanjšamo lastne transportne stroške in ogljični odtis, za nameček pa naša dnevna potovanja postanejo še zabaven družabni dogodek. Organiziranje deljenja prevoza je enostavno – pri tem nam lahko pomagajo številne aplikacije in spletne platforme – in ima izjemno pozitiven učinek na življenje v lokalni skupnosti. Študije so namreč pokazale, da vsak deljeni avto s cest in ulic spravi kar 15 zasebnih avtomobilov, s čimer v mestih ostane na voljo več prostora za pešce, kolesarje, javni prevoz in življenje na sploh.

OBČINA ZAGORJE

15.9. – Bila je otvoritev kolesarskega pumptrack poligona s spremljajočimi aktivnostmi, program »kolesarčki« ter delavnice društva Focus na temo ETM.

20.9. – Udeležba na mednarodni konferenci o trajnostni mobilnosti za mlade, delavnica »Čutim prostor« in brezplačen lokalni avtobusni prevoz cel dan.

 

TRBOVLJE

22.9. ZAPORA CESTE NA Ulici 1. junija kjer se bo odvijal program dejavnosti na temo ETM ter brezplačni avtobusni prevoz Terezn’čan-a cel dan.

 

HRASTNIK

20.9. – V centru Hrastnika-Log bo predstavitev električnih avtomobilov.

21.9. – V športnem parku Log Jumicar, v OŠ NHR Hrastnik bo izvedba delavnice »Še vedno vozim-vendar ne hodim ter promocija peš hoje v šolo in domov ter predstavitev digitaliziranih šolskih poti.

 

LITIJA

22.9. – Zapora Ceste komandanta Staneta, kjer bo kolesarski poligon, predstavitev PGD Litija in ZD Litija, Klovn Žare s predstavo za otroke, tudi s temami varnosti prometa, barvanje pobarvank na temo mobilnosti ter barvanje s kredami po cesti.