Življenje je vredno več kot dve minuti klica ali posnetka

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) v sodelovanju s policijo in Agencijo za varnost prometa v času pošiljanja prazničnih želja in vtisov s praznovanj ter počitnic z akcijo Ko vozim, ne vlogam opozarja na nevarnosti uporabe mobilnih telefonov v prometu. Rezultati raziskave namreč kažejo, da jih v prometu uporablja kar 75 odstotkov voznikov.

 

“Življenje je vredno več kot dve minuti klica ali posnetka,” so v sporočilu za javnost zapisali pri AMZS. Navedli so, da udeleženci v prometu mobilnikov ne uporabljajo več “le” za pogovor in pisanje sms sporočil, ampak tudi brskanje po spletu in družbenih omrežjih, fotografiranje ter celo snemanje. Opozarjajo, da se pri tem premalo zavedajo, kako nevarno je takšno početje. Raziskave, izvedene v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, so pokazale, da je reakcijski čas med telefoniranjem približno dvakrat daljši kot v običajni vozni situaciji.

Nevarno je tudi pisanje sporočil. Britanski Transport Research Laboratory je na primer ugotovil, da je reakcijski čas voznikov, ki med vožnjo pošiljajo sporočila, dvakrat daljši, kot je reakcijski čas voznikov, ki vozijo pod vplivom alkohola. Da bi opozorili na pasti tovrstnega početja, AMZS v sodelovanju s policijo in Agencijo za varnost prometa začenja kampanjo Ko vozim, ne vlogam.

Matjaž Leskovar iz sektorja prometne policije je izpostavil, da so letos izdali že več kot 29.000 nalogov za plačilo glob v povezavi s kršitvijo prepovedi uporabe naprav in opreme. Poleg prepovedane uporabe mobilcev opažajo veliko nepravilnosti tudi pri uporabi navigacijskih naprav, ko vozniki kar med vožnjo iščejo naslove.

Ugotovitve raziskave AMZS, da mobilne telefone med vožnjo uporablja kar 75 odstotkov voznikov, so zaskrbljujoči. Po mnenju v. d. direktorice Agencije za varnost prometa Vesne Marinko so predvidene kazni za takšno početje prenizke. Zato so predlagali spremembo zakona o pravilih cestnega prometa, da se uporaba telefona med vožnjo opredeli kot hujši prekršek, za katero bi kršitelj poleg denarne kazni v višini 250 evrov dobil tudi tri kazenske točke.

Ministrstvo za infrastrukturo je predlog agencije upoštevalo v predlogu zakonske novele, ki je trenutno v medresorskem usklajevanju.

Ker si ne delajo utvar, da bodo uporabo mobilnega telefona med udeležbo v prometu povsem izkoreninili, so se odločili, da v okviru kampanje Ko vozim, ne vlogam svetujejo, kako to, če že, početi čim bolj varno, je navedel generalni sekretar AMZS Jure Kostanjšek.

Ustvarjalec vloga Komotar Minuta Ciril Kosmač v kampanji Ko vozim, ne vlogam svetuje, naj med vožnjo, če to moramo početi, snemamo samo prostoročno tako, da telefon vpnemo na stojalo in da nam ne zakriva pogleda na cesto. Pomembno je tudi, da med vožnjo ne spreminjamo nastavitev kamere.