“Zmagala sta zdrava kmečka pamet in razum”

Poljska in Madžarska sta blokirali sveženj za spoprijem Evrope s pandemijo, ker nasprotujeta pogojevanju izplačila sredstev s spoštovanjem načela vladavine prava. Ta sveženj pa vključuje prihodnji sedemletni proračun Unije in sklad za okrevanje. Tako Poljska kot tudi Madžarska sta menili, da bi bil lahko koncept morebiti predmet politizacije oziroma odločitve politične večine, ki bi lahko na ta način kaznovala “neposlušne članice”.

Sedaj pa so Varšava, Budimpešta in Berlin le dosegle dogovor.  Podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Gowin je prepričan, da bo tudi drugih 24 prestolnic na prihajajočem vrhu EU-ja v četrtek in petek potrdilo dogovor.

Zaradi okužbe s koronavirusom in posledično karantene se hrvaški premier  Andrej Plenković seje na vrhu EU ne bo udeležil, zato bo Hrvaško v Bruslju zastopal naš premier Janez Janša.

Situacijo pa je komentiral tudi naš zasavski poslanec, Boris Doblekar:

Zmagala sta zdrava kmečka pamet in razum, in ne ideologija ter populizem s politično že izpeto mantro o vladavini prava. Tudi sam sem aktivno sodeloval v vsiljenih brezplodnih žolčnih razpravah o zlorabah “vladavine prava” v smislu “vladavine pravih” naše opozicije za en sam cilj, to je rušenje vlade, kot to sami radi povedo in jim “zvočniki” znatno pomagajo. Izjemno sem vesel, da je v Evropi zmagal razum in da je pri tem aktivno sodelovala tudi Slovenija oz. v njenem imenu naš predsednik vlade, ki je na povabilo in izjemno zaupanje trenutno predsedujoče Svetu Evrope odigral ključno vlogo, da bo sproščen začetek nemotenega koriščenja 1.800 milijard evrov za evropske države. Ob zadovoljstvu za zmago razuma v Evropi, sem še posebej sem vesel za nam ljubo našo Slovenijo. Ko pa nam sosednja država zaupa njeno zastopanje v Evropi na tako pomembnem vrhu, kot bo naslednja dva dni, pa mi daje dodatno veselje in upanje, da bomo s sosedi v prihodnosti v duhu zaupanja in dobrososedskih odnosov rešili in uredili marsikaj lažje in hitreje, v dobro in skupno korist državljanov obeh držav. In verjamem, da bo naš predsednik zaupano mu vlogo opravil s ponosom, veseljem in z odliko.

Spoštovane državljanke in državljani, Srečno Slovenija, srečno Evropa!”

Tako kot meni litijski poslanec Boris Doblekar, naj povzamem tudi jaz – sodelujmo, saj skupaj zmoremo več!

Več o tem si lahko preberete v članku na spodnji povezavi:

https://www.rtvslo.si/evropska-unija/madzarska-poljska-in-nemcija-dosegle-dogovor-jansa-bo-zastopal-tudi-hrvasko/545086