Evropska komisija je nedavno objavila izid prvega poziva pobude WiFi4EU za brezplačni dostop do brezžičnega interneta na javnih mestih. Na prvi poziv je prispelo tudi 125 vlog slovenskih občin, od katerih jih bo bon za vzpostavitev omenjene povezave v višini 15.000 evrov dobilo 89. Komisija je za prvi razpis namenila skupaj 42 milijonov evrov.

V Sloveniji so bile izbrane občine Žalec, Komen, Radenci, Podčetrtek, Dobrna, Prevalje, Šmarješke Toplice, Novo mesto, Idrija, Vodice, Trebnje, Vuzenica, Cirkulane, Ivančna Gorica, Tolmin, Črna na Koroškem, Ravne na Koroškem, Sveti Jurij v Slovenskih Goricah, Jesenice, Kobilje in Vrhnika.

Poleg teh še občine Šmarje pri Jelšah, Vitanje, Podvelka, Medvode, Makole, Šentjernej, Puconci, Slovenske Konjice, Ilirska Bistrica, Rogatec, Gornja Radgona, Lenart, Semič, Šentilj, Zagorje ob Savi, Mirna, Kostel, Tišina, Ribnica na Pohorju, Izola, Piran, Maribor, Radlje ob Dravi, Slovenska Bistrica, Škofljica, Sevnica, Prebold in Zreče.

Med izbranimi pa so tudi občine Kidričevo, Pivka, Koper, Šmartno pri Litiji, Slovenj Gradec, Škocjan, Rogaška Slatina, Črenšovci, Črnomelj, Ptuj, Dobrepolje, Sežana, Šentjur, Hrpelje-Kozina, Kuzma, Laško, Kamnik, Muta, Mislinja, Štore, Straža, Ajdovščina, Moravske Toplice, Ribnica, Bistrica ob Sotli, Lendava, Gorišnica, Duplek, Grad, Vransko, Krško, Juršinci, Ljutomer, Cerkvenjak, Brežice, Preddvor, Ig, Vojnik, Sveti Andraž v Slovenskih Goricah in Nova Gorica.

ZA VSE NEIZBRANE OBČINE NOV POZIV V ZAČETKU PRIHODNJEGA LETA

Kot so sporočili z ministrstva za javno upravo, bodo lahko občine, ki pri prvem javnem pozivu niso uspele, kandidirale na naslednjih javnih pozivih. Naslednji bo objavljen predvidoma v začetku prihodnjega leta. Komisija je izid prvega poziva objavila na svoji spletni strani.

Na prvi razpis je sicer skupaj prispelo več kot 13.000 prijav. Med temi so izbrali 2800 občin, ki bodo prejele bone v vrednosti 15.000 evrov. Prihodnji dve leti bo komisija objavila še tri tovrstne razpise.

Na prvi razpis se je bilo mogoče prijaviti novembra. Občine prejemnice bodo z omenjenimi vrednostnimi boni vzpostavile brezžične dostopne točke na javnih mestih oz. v parkih, na trgih, v javnih zgradbah, knjižnicah in zdravstvenih ustanovah.

DO LETA 2020 BODO IMELA PROSTO SPLETNO POVEZAVO VSA EVROPSKA MESTA IN VASI

Denarna podpora v znesku 15.000 evrov na občino je namenjena izgradnji omrežij, ki se ne prekrivajo z zasebnimi ali javnimi brezplačnimi storitvami brezžičnega interneta primerljive kakovosti na istih javnih mestih. Občine bodo morale točke vzdrževati najmanj tri leta.

Pobuda WiFi4EU bo po ocenah komisije pripomogla k uresničevanju vizije, da bodo imeli vsa evropska mesta in vasi v glavnih prostorih javnega življenja do leta 2020 prosto dostopno spletno povezavo. V sklopu pobude za financiranje opreme za vzpostavitev brezplačne brezžične spletne povezave na javnih mestih bo Evropska komisija prihodnji dve leti objavila še tri razpise. Za vse štiri skupaj bo namenila 120 milijonov evrov in s tem vzpostavitev spletnega internetnega dostopa omogočila v 8000 občinah.