V torek, 4.12.2018, je Regionalni center NVO iz Litije na sklepnem dogodku javnega natečaja Prostovoljec leta 2018, podelil laskava priznanja Prostovoljec leta 2018 in Prostovoljska organizacija leta 2018 najzaslužnejšim prostovoljcem, prostovoljkam  in prostovoljskim organizacijam iz zasavske regije. Naziv Prostovoljec leta 2018 iz zasavske regije so prejeli  Boris Gorenc (Zagorje), Slavi Gala (Trbovlje) in Helena Odlazek (Zagorje), naziv Prostovoljska organizacija 2018 pa so prejeli Društvo prijateljev mladine Trbovlje, ŠKLAB – klub zasavskih študentov in Dobrodelno društvo fundacija svečka. 

Dogodek je potekal v Domu Svobode, v Trbovljah, s katerim upravlja nevladna organizacija Kulturno društvo Svoboda Trbovlje.  Dogodka so se udeležili gostje iz vseh štirih občin zasavske regije in tudi nekateri pomembnejši predstavniki. Z obiskom so nas in prostovoljce podprli gospod Rudi Medved, minister za javno upravo, gospod Primož Siter, poslanec v Državnem zboru, gospod Matjaž Švagan, župan Občine Zagorje ob Savi in gospa Maja Krajnik, podžupanja Občine Trbovlje. Prireditev je minila v veselem in prazničnem vzdušju, za kar so poskrbeli Kulturno društvo zasavski Rogisti Litija, Kulturno umetniško društvo Vokalna skupina IRIS z Izlak, Kulturno umetniško društvo Veter iz Hrastnika in Kulturno društvo Svoboda – Folklorna skupina Trbovlje.

V imenu organizatorja je Petra Cilenšek, vodja ZLHT Regionalnega centra NVO, poudarila, da prostovoljstvo pomeni pomemben doprinos k povezovanju v lokalnih skupnostih, in da sta prostovoljstvo in delovanje nevladnih organizacij neločljivo povezana. Izpostavila je še, da je bilo v letu 2017 v Sloveniji poročanega za 9,5 milijonov ur organiziranega prostovoljskega dela, v vrednosti skoraj 95 milijonov evrov. Dogodek Prostovoljec leta 2018 je letos gostila občina Trbovlje, zato je goste pozdravila tudi gospa Maja Krajnik, podžupanja občine Trbovlje, nato pa nam je  pa nekaj besed namenila še članica strokovne komisije Mateja Slapnik iz Slovenske filantropije.

Vse spodbudne besede in pozdravi so obiskovalcem pustile močne občutke o pomembnosti in dragocenosti prostovoljskega dela.

Rudi Medved, minister za javno upravo, je v svojem govoru poudaril, da se na nacionalni ravni izvajajo pomembne aktivnosti na področju razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva ter se zahvalil vsem tistim, ki opravljajo prostovoljsko delo. Kot je omenil, gre namreč za vrednoto in dragocenost.

Na prireditvi so se predstavili vsi kandidati, ki so sodelovali v izboru za prejem naziva Prostovoljec leta 2018 in Prostovoljska organizacija leta 2018: Boris Gorenc, Evgen Malis,  Helena Odlazek, Jani Janez Majes, Jerica Laznik, Joža Ocepek, Jožica Brečko, Ladislava Medvešek, Mirko Plaznik in Slavi Gala ter predstavniki organizacij Dobrodelno društvo fundacija Svečka, Društvo prijateljev mladine Trbovlje,  Društvo tabornikov Rod Polde Eberl – Jamski Zagorje, Društvo osteoporoze Trbovlje, Karate klub Kensei, Kulturno društvo Podkum, Kulturno umetniško društvo Jevnica, Medgeneracijsko glasbeno društvo Litija, Prostovoljno humanitarno društvo Humanitarka in Šklab – klub zasavskih študentov.

Vsem prostovoljcem in prostovoljkam iskreno čestitamo tudi v našem uredništvu in jim želimo vse dobro pri nadaljnjem delu.