Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je na prireditvi Športnik leta podelilo priznanja najboljšim v letu 2018. Najboljša športnika Slovenije v letu 2018 sta košarkar Luka Dončić in športna plezalka Janja Garnbret, najboljša ekipa pa je jadralna posadka v razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol. Kolesar Tadej Pogačar pa je kot peti v nizu prejel nagrado za najbolj izstopajočo mlado športno osebnost leta.

Dončić je v glasovanju za najboljšega posameznika prejel 260 glasov, drugi je bil kolesar Primož Roglič (163), tretji pa biatlonec Jakov Fak (116). Zaradi obveznosti nikogar od naštetih sicer ni bilo na prireditvi. Med posameznicami je Janja Garnbret z 276 glasovi prehitela judoistko Tino Trstenjak (217) in teniško igralko Kajo Juvan (40). Jadralki Mrakova in Macarolova sta prejeli 34 glasov in bili pred kanuistično reprezentanco Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič (25), tretja je bila slovenska reprezentanca v futsalu (16).

LUKA DONČIĆ ŠE VEDNO NA VRHUNCU

Dončić je blestel že lani, ko je poleg nagrade za mlado osebnost leta v točkovanju za športnika leta končal na tretjem mestu med posamezniki. Letos je še naprej navduševal na košarkarskih parketih sveta. V dresu Reala je osvojil naslov evropskega prvaka in bil najuspešnejši igralec zaključnega turnirja, potem pa se je preselil v najmočnejšo ligo na svetu NBA ter v dresu Dallasa postal najboljši novinec začetka sezone NBA.

“Zdravo Slovenija. Najprej bi se zahvalil vsem športnim novinarjem, da so me izbrali za športnika leta. Pohvalil bi tudi Jakova Faka in Primoža Rogliča, ki sta imela izjemno leto. Zahvala tudi vsem Slovencem, ki spremljajo moje tekme ponoči. Res hvala in lep pozdrav,” je za RTV Slovenija povedal Dončić.

PRIMOŽ ROGLIČ, DRUGI NAJBOLJŠI (NA SVETU)

“V Sloveniji imamo glede na svojo majhnost izjemno število odličnih športnikov in športnic. Tako mi to res pomeni neko potrditev, da delamo prav, dobro in lahko sem samo počaščen, da sem v izboru najboljših športnikov,” pa je za RTV Slovenija povedal Roglič, za katerim je še eno zgodovinsko leto. Sezono je končal kot enajsti na obeh svetovnih lestvicah Mednarodne kolesarske zveze in celo drugi najboljši na svetu samo z večdnevnih dirk.

 

JAKOV FAK, NAJODMEVNEJŠI SLOVENSKI BIATLONEC

“Najlepša hvala, da ste me spet uvrstili v ta ožji krog v izboru za športnika leta Slovenije. To mi veliko pomeni. Je potrditev, da so bili izidi in delo v tem letu uspešni. Hvala vsem,” je prek RTV Slovenije sporočil Fak, ki je med drugim letos zablestel v Pyeongchangu in poskrbel za najodmevnejši dosežek slovenskega biatlona na olimpijskih igrah: srebrno kolajno v najdaljši posamični preizkušnji, na 20 kilometrov.

JANJA GARNBRET, KAR TRIKRATNA SVETOVNA PRVAKINJA

Med dekleti je slavila Garnbretova, ki je med drugim prva in edina na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku se je z balvansko zmago najprej zapisala v zgodovino kot prva plezalka z zlato kolajno v težavnosti, naslov je osvojila leta 2016 v Parizu, in balvanskem plezanju. Nato je kot prva zmagala v novi disciplini, olimpijski kombinaciji, in kot najmlajša tekmovalka v zgodovini postala še prva s trojčkom zlatih kolajn v treh disciplinah.

Zato pravi, da je za njo najuspešnejša sezona, a hkrati se že spogleduje z olimpijskimi igrami v Tokiu 2020. “Seveda že gledam proti Tokiu, ampak sezona 2019 je zelo pomembna za kvalifikacije na OI, spet pa bo na sporedu SP. Tako so priprave že v polnem teku in se veselim naslednjih izzivov,” je dejala Garnbretova, ki je na sprejemu pri predsedniku Borutu Pahorju in ministru za izobraževanje, znanost in šport Jerneju Pikalu tudi spregovorila v imenu športnikov in si zaželela še naprej takšne podpore slovenskim športnikom.