V torek so policisti prejeli prijavo o drzni tatvini, ki se je zgodila okoli 10. ure na območju Zagorja  ob Savi.

Doslej še neznani storilec je na domu zamotili  starejšo  oškodovanko  s  pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev in del. Drug storilec je medtem iz hiše odtujil denar ter nakit in lastnika oškodoval za nekaj tisoč evrov. S kraja dogodka sta se storilca odpeljala s starejšim belim avtom karavan izvedbe. Opis enega izmed storilcev je moški, star okoli 40 let, visok med 160 in 170 cm, srednje postave in kratkih črnih las, oblečen v oranžne hlače, siv pulover, na obrazu pa je imel medicinsko masko. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Policija znova opozarja, da drzne tatvine iz stanovanjskih hiš storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, tako da oškodovanci pogosto šele čez nekaj časa ugotovijo, da so bili okradeni. Kljub temu, da o takih in podobnih dogodkih policija večkrat poroča v medijih – tudi mi smo na takšna dejanja že večkrat opozarjali – pa so ljudje še vedno preveč zaupljivi oziroma premalo pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, ali da so prišli odkupit staro železo, ali da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, ali da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom.
Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in jih okradejo – v večini primerov odnesejo denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Policija zato občanom svetuje, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas  pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj za sabo zaklenejo hišo in ključ vzamejo s seboj, pa čeprav stopijo iz hiše samo za trenutek. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila,  govor,  posebnosti) ter vozilo, s katerim so se neznanci pripeljali (znamko,  barvo,  tip  in  reg.  št.  vozila). Če pa se kljub temu zgodi, da postanete žrtev kaznivega dejanja, pa takoj obvestite policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo.