Žrtvi tatvine starejša občana

Policisti so bili včeraj obveščeni o drzni tatvini na območju Trbovelj. Včeraj dopoldne je neznani storilec na domu zamotil starejša oškodovanca s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev, medtem pa je drug storilec iz hiše odtujil denar.  Nepridiprava sta se s kraja dogodka odpeljala z večjim temnejšim vozilom. Policisti glede okoliščin kaznivih dejanj nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

 

Policisti Policijske uprave Ljubljana opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Kljub temu, da je bilo o tem napisanih že mnogo obvestil in opozoril, pa policija opaža, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo.  Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da žrtve hiše nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Tatovi nato zapustijo hišo, tisti, ki pa je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Policisti zato občanom znova svetujejo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko jo zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja, pa naj dejanje takoj prijavijo policiji na št. 113 ali na  najbližjo policijsko postajo.

Ker so  žrtve predvsem starejši občani, ki jih storilci lažje zmedejo – nekaterim nepridipravi poberejo vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja – policija svojce starejših oseb, sosede ali druge prosi, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe.