Zveza potrošnikov (ZPS) je prejšnji teden objavila nekaj nasvetov slovenskim turistom pri plačevanju v tujini, da njihove počitnice ne bi bile dodatno finančno obremenjene. Na denar turistov z zakonitimi in nezakonitimi praksami prežijo tudi lokalne banke in druge finančne institucije. Pri dvigu gotovine v tujini, še posebej zunaj evrskega območja, je potrebno kar nekaj previdnosti, saj bankomati zaračunavajo uporabnino ali pa ponujajo menjavo v evre po precej slabih menjalnih tečajih.

 

O valuti države, v katero potujete, se pozanimajte pred odhodom in si, če je mogoče, nekaj gotovine priskrbite že doma. Pri nakupu večjih količin tuje valute je običajno potrebno predhodno naročilo, za nakup bolj »eksotičnih« valut prej preverite, ali jih v banki sploh imajo. Če želene valute ne boste dobili, vzemite s seboj evre in/ali ameriške dolarje. Preverite menjalni tečaj in izračunajte okvirno ceno kave, piva, taksija ali prenočišča v valuti države, v katero potujete. Valut držav, kamor ne boste več potovali, ne nosite domov, saj jih verjetno ne boste mogli zamenjati v evre ali pa vam bo banka za to zaračunala nadomestilo.

S seboj vzemite različna plačilna sredstva, saj ima vsako svoje prednosti in pomanjkljivosti, nobeno pa ni sprejeto vedno in povsod: gotovina bo bolj uporabna na tržnici ali za plačilo taksija, kartica z odloženim plačilom za rezervacije nastanitev, debetna kartica za dvige na bankomatih. Plačevanje s karticami vas (delno) reši stroškov menjave ali dvigov gotovine, bankovci pa so tisti, ki jih bodo sprejeli tudi na najbolj odročnih krajih. Poleg tega boste z več plačilnimi sredstvi v primeru izgube ali kraje imeli še vedno možnost plačevanja – če le ne boste vseh hranili na istem mestu.

Tečaje in stroške provizij primerjajte, če boste evre ali dolarje menjali na kraju dopusta. Menjava je mogoča v hotelih, bankah, menjalnicah, na poštah, tudi ulici … Zadnjo možnost odsvetujemo, menjava na letališčih in drugih zelo obiskanih lokacijah pa običajno ni najbolj ugodna. Oglaševan ugoden menjalni tečaj je lahko zaradi dodatnih provizij na koncu najslabša izbira, potrebno je nekaj računanja in primerjanja. Menjalne tečaje za kartična plačila lahko preverite na spletnih mestih izdajateljev, preračun lokalne valute v evre se praviloma opravi prek ameriškega dolarja.

Dvige na bankomatih vedno opravite z debetno kartico, nikoli s kartico z odloženim plačilom (tudi kadar ste v Sloveniji), saj boste drugače plačali nadomestilo v višini deset evrov in več, odvisno od zneska dviga. Nadomestilo vaše banke za dvig z debetno kartico je na evrskem območju enako kot doma, a bodite pozorni na dodatne stroške, ki jih zaračunavajo lastniki nekaterih bankomatov (na primer Euronet) in so lahko tudi ob manjšem dvigu veliki. Včasih je opozorilo ob bankomatu ali na ekranu, a ne vedno. Čeprav je v nasprotju z evropsko zakonodajo, obstaja velika možnost, da se bo nadomestilo znašlo na vašem bančnem izpisku. V državah zunaj evroobmočja so nadomestila za dvige z debetno kartico višja, zato rajši opravite manj dvigov, strošek vaše banke pa preverite pred potovanjem (preverite tudi, ali zaračunajo nadomestilo za vpogled v stanje na bankomatu). Če vam bankomat ponudi možnost konverzije, torej lokalno valuto preračuna v evre, je ne izberite, saj bo za vas praviloma dražja zaradi slabšega menjalnega tečaja – vedno izberite “brez konverzije”.

Plačila s karticami zunaj evroobmočja – enako kot dvige na bankomatu – vedno opravite »brez konverzije«, v lokalni valuti, če vam prodajalec ponudi možnost izbire. Za plačila zunaj evroobmočja odsvetujemo kartico Diners, saj vam bodo zaračunali strošek pretvorbe valute v višini odstotka in pol od vrednosti nakupa. Pred odhodom preverite veljavnost kartic in dnevne ter mesečne limite, prav tako morebitne blokade gotovinskih dvigov, ki veljajo za določene države (ZDA, Kanada, Tajska, Filipini …). Pred plačilom vedno preverite znesek na terminalu POS ter šele nato vnesite PIN in potrdite. S seboj lahko vzamete tudi predplačniško kartico, a plačila z njo morda ne bodo povsod mogoča.

Ustrezna varnost je na dopustu še pomembnejša kot sicer, saj ne želite v tuji deželi ostati brez plačilnih sredstev. Ne imejte vsega denarja in kartic na istem mestu, ne hranite jih v zunanjih žepih ali drugje, kjer so tatovom lahko dostopni. Ustrezno poskrbite tudi za potovalne dokumente in mobilni telefon, še posebej, če uporabljate mobilno banko. Uporabljajte sefe, kjer so na voljo, nikoli ne puščajte vrednejših predmetov v avtomobilu (ali drugje) na vidnem mestu. V primeru malomarnega ravnanja s plačilno kartico vam povzročena škoda ob kraji ne bo povrnjena. Če vam kartico ukradejo, jo takoj prekličite – telefonsko številko si shranite v telefon pred odhodom na pot. Če se še niste, se naročite na varnostna SMS-sporočila, ki vas bodo opozorila na vsako s kartico opravljeno plačilo.